Recept na obrácený koláč
Ingredience
Na povrch koláče:
50g rozinek
7 třešní v nálevu (lze použít také kandované nebo čerstvé)
7 koleček ananasu (v konzervě nebo čerstvý)
50g ananasu nakrájeného na kostičky (v konzervě nebo čerstvý)
50g změklého másla
100g cukru
Na těsto:
1 a 2/3 odměrky hladké mouky (150g)
2 čl prášku do pečiva
½ čl sody
2 čl vanilkového extraktu (v prášku, tekutý nebo půlka lusku čerstvé vanilky)
Špetka soli
2 pl kondenzovaného mléka
6 pl jogurtu
2/3 odměrky másla
¾ odměrky cukru
2 vejce
Tuk na vymazání formy (olej, máslo atp.)
Pečicí papír
Postup:
- Namočíme si rozinky v horké vodě. Také třešně, používáme-li sušené. Ovoce vyjmeme, až je měkké a necháme okapat. Vymažeme hrnec rýžovaru a vložíme do něj pečící papír. Stejně také pečící papír potřeme tukem.
- Na dno hrnce rýžovaru poklademe kolečka ananasu a do každého vložíme jednu třešni. Mezery mezi ananasy vyplníme rozinkami.
- Na kolečka ananasu vložíme směs másla, cukru a na kostky nakrájeného ananasu.
- Potom si připravíme těsto. Do mísy dáme hladkou mouku, sodu, prášek do pečiva (lépe přesít přes síto), vanilkový extrakt a špetku soli, promísíme a odložíme stranou. (A)
- V jiné míse smícháme jogurt s kondenzovaným mlékem, odložíme stranou. (B)
- Do robota vložíme 2/3 odměrky másla a mixujeme za postupného přidávání cukru, dokud nedostaneme hladkou a nadýchanou konzistenci. Přidáme vejce jedno po druhém a mixujeme LXXX rychlostí. (C)
- Do robota ke směsi (C) přidáme střídavě část první směsi s moukou (A) a druhé mléčné směsi (B). Začínáme a končíme směsí s moukou (A).
- Těsto vylijeme do hrnce rýžovaru. Zapneme program „cake/bread“ a nastavíme „cooking time“ na 40 minut.
- Jakmile se zapne funkce „warm“, vyjmeme opatrně koláč z hrnce rýžovaru i s pečícím papírem, opatrně obrátíme a papír odstraníme. Hotový obrácený koláč necháme vychladnout.